Jak se u nás nakupuje

Přinejmenším v otázce potravin si musíme přiznat, že lidé už dávno přestali být soběstační. Že se dnes už nikdo nemůže spoléhat na to, že se zaopatří vlastními silami. Protože kdyby se k tomu odhodlal, nejspíše by zemřel hlady.

Musíme zkrátka pracovat, vydělávat si peníze a za ty si kupovat potraviny od těch, kdo je umí vyrábět v dostatečném množství, aby nás všechny uživili. Jinak to už v dnešní době nejde.
oddělení potravin

Pokud pak takové potraviny nakupujeme, činíme tak velice často v hypermarketech. Což má logický důvod. Tady totiž nalézáme

1. široký sortiment zboží

2. možnost pořídit vše na jednom místě

3. možnost sehnat tu jak věci dražší, tak i jim podobné zboží nižší cenové kategorie

4. možnost nakupovat zde zboží značkové stejně jako neznačkové

5. různé slevové akce, při nichž lze pořídit leccos výhodně
výzdoba hypermarketu

Protože už dnes nepatříme mezi chudé a zaostalé země, můžeme si být v takových hypermarketech jisti tím, že tam jen stěží narazíme na nějaké to závadné zboží, jež by nám mohlo přivodit komplikace. Jsou tu kontrolní mechanismy, je tu dost silná konkurence, a tak už kdejakému dříve nabízenému šmejdu odzvonilo.

Dnes už si můžeme být jisti tím, že v podobných obchodech najdeme vcelku kvalitní zboží. Přičemž je stále ještě zdůrazňovat ono nemilé slůvko VCELKU.

Ono totiž , ovšem stále se ještě najde dost oblastí, v nichž by bylo možno se polepšit, zdokonalit.

Protože je třeba jasné, že je-li něco prodáváno lacině, musí v tom být zákonitě nějaké ty levnější náhražky. Jež sice zdraví neuškodí nebo by alespoň uškodit neměly, ovšem přesto se nedá mluvit o zrovna nejšťastnějším řešení.

Ovšem když si lidé tuto láci kupují, proč by jim obchod nevyhověl, že?

Ovšem ne vše laciné musí být i špatné. A naopak – ne vše značkové a drahé je právě ta absolutní špička.

A tak si u nás můžeme pořizovat i kvalitní věci z hypermarketů. I takové tu lze najít. Stačí jen pátrat po tom pravém a nepodléhat jen kouzlu cen a reklamy.

Ovšem jsme takoví, jací jsme. A proto dosud nemáme v hypermarketech to, co se nabízí v Německu nebo Rakousku.

Nebo třeba v Jižní Africe. Kde již po léta opakovaně jídám uzeniny, vyrobené výhradně z podivné, našincům už téměř neznámé poživatiny jménem MASO. Již tam používají třeba do párků namísto naší tradiční sóji.