Jak vybrat tu pravou žárovku

Jakou zvolit žárovku, podle čeho se řídit? Na první pohled se mohou tyto rady zdát naivní, přece každý ví, že si koupí takovou, kterou zašroubuje do objímky, stiskne vypínač, a světlo svítí. Ale těch patic a objímek je více druhů a také jde o to, kolik světla, a o jaké barvě a intenzitě se to světlo v místnosti bude šířit.
žárovky na stropě

Patice nebo závit

Nejčastějšími typy zakončení žárovek jsou dva závity. Ten první, zároveň nejstarší, je E27. Je to ten nejznámější edisonovský, který již lidstvo zná více než sto let. Byl součástí každé větší vláknové žárovky a dnes se používá jako koncovka většiny LED diodových žárovek a kompaktních zářivek (úsporek).
Druhý nejpoužívanější závit je E14, jde o stejný princip, pouze o menším průměru a rozměrech vinutí. Jsou to tzv. miňonky s úzkým závitem, jimiž se dnes osazují hlavně lampičky a některé lustry .
Poměrně běžně rozšířené jsou i patice GU 5,3 a GU10. Jsou to dva nástrčné nebo zásuvné kolíčky a setkáte se s nimi zpravidla v lankových nebo zápustných či kolejnicových svítidlech.

Barva stěn místnosti

Výrobci osvětlovací techniky většinou uvádí doporučení ve formě parametrů ohledně svítivosti, světelného výkonu apod. Nezabývají se však sytostí barev a jejich odstínem v souvislosti s malbou pokoje, který je třeba osvítit umělým světlem. Platí zde totiž jedno nepsané pravidlo – pokud je jedna místnost vymalována např. sytě zeleně nebo modře a druhá čistě bíle, je jasné, že nemůžete obě dvě vybavit stejnými žárovkami. Rozdíl mezi osvitem bílých stěn a barevných sytých odstínů bývá až o 90 procent. Stejně tak je rozhodující velikost místnosti, pokud jde o centrální osvětlení, anebo bodové, či pouze orientační nebo intimní.
stropní světlo

Světelný tok

Vyjadřuje se v lumenech a existuje tabulka, podle níž je snadné se v této problematice orientovat. Někteří výrobci totiž neuvádí světelný tok, ale pouze příkon žárovek. Např. pro osvětlení místnosti 100 W vláknovou žárovkou můžete dnes použít náhradu v podobě LED diodového světla o příkonu 12 W a světelném toku 1520 lumen. Kdybyste použili stejně výkonnou halogenovou žárovku, ta bude mít osvit pouze 1320 lumen a stejně výkonná kompaktní zářivka jen svítivost 1400 lumen.