Jak vybrat domácí pekárnu


Velikost bochníku
Zcela zásadním kritériem při výběru by měl být obsah pečicí nádoby, který určuje, jak velký bochník je schopna upéct. Řídit bychom se měli počtem strávníků a také stravovacími zvyklostmi.
· Vybírat můžete mezi kapacitou pro 500 až 1800 g těsta, přičemž pro čtyřčlennou rodinu se doporučuje 1200 až 1300 g.
chléb na utěrce.jpg

Programy
V nabídce jsou také pekárny, které kromě samotné přípravy chleba umějí například zavařovat, připravit kynuté těsto bez následného pečení, připravit bezlepkový chléb a podobně. Řídíme se samozřejmě především tím, jakému chlebu dáváme přednost, nicméně čím více funkcí daný přístroj má, tím více možností k jeho využití se nabízí v běžném provozu.
· Některé pekárny nabízí i program pro pečení kváskového chleba či k přípravě jogurtu nebo marmelády, což z nich dělá skutečně multifunkční pomocníky do každé kuchyně.
plátky chleba.jpg
Chytré funkce
Nejsou to jen programy, co vám práci s přípravou chleba ještě více ulehčí. Při výběru si proto dobře všímáme i dalších funkcí přístroje:
· Opožděný start – pro nejlepší výsledek je třeba chléb vytáhnout z pekárny hned po dopečení, už z toho důvodu je funkce odloženého startu nepostradatelným pomocníkem. Vložíte suroviny a sami si určíte, kdy bude chléb hotový. A navíc, komu by se nelíbilo probouzet se vůní čerstvě upečeného chleba?
· Pauza – některé přístroje umožňují pozastavení programu například při vložení přísad, které si nepřejete mít zamíchané do těsta, ale nasypané na vrchu bochníku. Také při ní lze vytáhnout před pečením hnětací háky, které jinak zůstanou zapečené uvnitř bochníku.
· Paměť – pokud při přípravě chleba dojde některé fázi k výpadku elektřiny, pekárna je schopna po jeho obnovení navázat tam, kde skončila, a proces dokončit. Pekárny vybavené touto funkcí tak umějí „překousnout“ až 15 minut bez elektřiny.
· Zámek – zabezpečení displeje pekárny proti nechtěné manipulaci dospělých nebo chtěné, ale nežádoucí manipulaci dětí.
· Barva kůrky – tato funkce vám umožní navolit, jak bude mít váš chleba vypečenou kůrku (zpravidla světlá, střední nebo tmavá)
příprava chleba.jpg
Nádoby a háky
Můžete si také vybrat, zda bude mít váš chléb tvar krychle nebo kvádru. Krychlové nádoby na pečení jsou vybaveny jedním hákem, v těch kvádrových najdete zpravidla dva. Tady je ovšem třeba poznamenat, že pekárna je přístroj poměrně těžký, takže je třeba vzít v úvahu i prostorové možnosti kuchyně – tady je na tom krychlová varianta poněkud lépe, protože zabere méně místa.